Ett foto som avbildar två män

Skulptur och Amin Badin, Diptyk av Salad Hilowle

Vems berättelser skildras i konsthistorien och hur? Salad Hilowle fick sitt genombrott med utställningen Vanus Labor på Konstakademien i Stockholm 2021, en utställning med ett tema om hur afrosvenskar skildrats i svensk konst-och kulturhistoria. Verken Skulptur och Amin Badin skapades under studietiden på Kungliga konsthögskolan.

En ung man står framför spegeln, fångad på bild i sin vardag. Vad händer när han ser sig själv i spegeln? På väggen bredvid honom hänger Gustaf Lundbergs porträtt av Couchi, eller Gustav Badin, som blev hans svenska namn. Porträttet från 1775 ingår idag i Nationalmuseums samling och är en av de allra tidigaste skildringarna av afrosvenskar i konsthistorien. Couchi kom till Sverige som en liten pojke och var då en gåva (!) från en statsman till drottning Lovisa Ulrika. Han uppfostrades inspirerad av Rousseaus läror och blev senare anställd som kammarherre vid det svenska hovet. Porträttet av honom syns i fotografiet Amin Badin, skapat av konstnären Salad Hilowle under studietiden på Kungliga konsthögskolan. Han berättar:

"Gustaf Lundberg porträtterar Badin på ett sätt där man ser en person och inte en idé av en svart person. Samtidigt visar porträttet på ett vardagligt sätt hur Badin genom en forcerad migration blivit en del av Sverige och kungafamiljen. Porträttet av Badin och en ung svart man av idag blir på ett sätt ett självporträtt av mig."

– Salad Hilowle, konstnär

Det andra verket i fotodiptyken, Skulptur, bär också på historiska lager som möter vardagen. Ett somaliskt nackstöd, en sarong med texten Mogadishu på och en bordsduk finns i ett rum med mönstrad tapet. Något bryter av. En handskriven, suddig lapp hänger på väggen. Vem har skrivit den? Vad står det? Är det ett brev? Till vem? Detaljerna skapar lager på lager av berättelser och beroende på vem du är ser du olika fragment med olika betydelser. Kanske förs dina tankar flera hundra år tillbaka i tiden till konsthistoriens stilleben med dold eller öppen symbolik.

Konstnärsbiografi Salad Hilowle

Salad Hilowle är född 1986 och har en MFA från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och arbetar med en mängd olika tekniker samt som filmregissör. Han bor och arbetar i Stockholm.