Om Lichen
Med konstverkets olika material vill Ingrid Elsa Maria Ogenstedt (f. 1984) skapa en förbindelse mellan platserna och verkets olika delar. Öppna vägar in i en berättelse.
– Marken och dess jordmån bär på berättelser, som lagrats ovanpå varandra över generationer och tidsåldrar. Björken är som pionjärträd det första att växa där bar mark skapats. Den som tar sig plats och är svår att värja sig emot, kommenterar konstnären verket.
Berättelsen som verket skapar uppstår på flera sätt. Både i relationen mellan platserna där verket har installerats, och i relationen mellan verkets enskilda delar av vilka två har installerats på Luleå tekniska högskolas campusområde och en i Storforsens naturreservat. Men också i relationen mellan platsernas och materialets historia. Björken har som träd länge spelat en viktig roll i Norden. Den är mycket användbar som råvara: Rötter, virke, näver, löv – allt kan utnyttjas. I mytologin är björken också känd för sina magiska krafter, och har ofta fått symbolisera en ny början. Och den tål arktiskt klimat. Installerad som här, ämnar Lichen utstå, bryta igenom och synas i alla väderförhållanden. Den svartvita björknävern kontrasterar mot himlen och snön, och reflekterar ljus. Lichen skapar dynamik mellan verket och dess platser som båda präglas av flöden, kraft och rörelse men på olika sätt.
Lichen är Ingrid Elsa Maria Ogenstedts första samarbete med Statens konstråd. Verket är också det första samarbetet kring tillfällig konst mellan Statens konstråd och Akademiska Hus, ett svenskt statligt ägt bolag med uppgift att äga, utveckla och förvalta fastigheter vid landets universitet och högskolor och ansvarigt för campusutvecklingen vid Luleå tekniska högskola som nu byggs om. Verket hade inte kunnat bli till utan ett aktivt samarbete också med Luleå tekniska universitet. Universitetet har en arktisk profil med mångårig forskning kopplat till kallt klimat.