Dagvattendammarna knyter an till dagens debatt om klimatförändringarna
The Swamp Observatory är en fortsättning på ett förslag utvecklat av Nomeda och Gediminas Urbonas som en del av Nya perspektiv Visborg, ett stadsutvecklingsprojekt i samarbete mellan Statens konstråd, BAC och Region Gotland. Projektet utgår ifrån de planerade dagvattendammarna i norra Visborg. Konstnärerna har skapat ett konceptuellt ramverk och ett digitalt instrument i form av en applikation som invånare och besökare kan använda för att uppleva och föreställa sig nya arter och livsmiljöer som dammarna kan ge upphov till. Konstnärerna har under ett antal år arbetat med våtmarken som biologiskt koncept och miljö. De ser våtmarken som en modell för hur livsformer kan samexistera, något vi människor kan lära oss av.
Monstren som gömmer sig bland de tänkta dammarna, skickar ljud och meddelanden till besökarna
Med hjälp av tekniken Augmented Reality (förstärkt verklighet) berikas Visborgs framtida verklighet med föreställda och än så länge okända arter – eller monster, som konstnärerna föredrar att kalla dem – som har utvecklats i samarbete med elever från Atheneskolan. Den omgivande miljön är konceptuellt komponerad av fem större scener med teman som ”kol”, ”svavel”, ”metan”, ”kärn” och ”fosfor”. I AR-upplevelsen flockas monstren runt scenerna under resans gång. Användaren/utforskaren kan söka och följa monstren som gömmer sig bland tänkta dammar och lockas att upptäcka korta berättelser och engagera sig i upplevelser som utvecklas via ljud och meddelanden från monstren.
Dagvattendammarna och deras funktion knyter an till dagens debatt om klimatförändringarna, och inspirerar till tankar om återhämtning och vikten av Gotlands förlorade våtmarker. The Swamp Observatorys digitala instrument bygger på samskapande processer och erbjuder en gedigen grund för en fortsatt dialog om hållbarhetsfrågor i stadsplaneringen med utgångspunkt i både yngre och äldre medborgares perspektiv.