Marmorlinjen i gatan i Kristianstad

Marmorlinjen – förbinder två platser och delar ett landskap

Tisdagen den 8 oktober invigs Anna Högbergs och Johan Tiréns 500 meter långa offentliga konstverk, Marmorlinjen – förbinder två platser och delar ett landskap, som förbinder Gamlegården med Näsby.

Medverkande: Anna Högberg och Johan Tirén, konstnärer, Peter Hagdahl, curator Statens konstråd, Lena Ohlsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden Kristianstad, samt Christer Nilsson, ordförande för AB Kristianstadsbyggen (ABK).

Marmorlinjen – förbinder två platser och delar ett landskap, av konstnärerna Anna Högberg och Johan Tirén, är en intervention i landskapet. Den tio centimeter breda och 500 meter långa linjen av vit marmor drar ett streck mellan villaområdet Näsby och Gamlegården i Kristianstad. Ett spår att följa från två håll, en lina att balansera på, en linje att stega över. Det på en gång diskreta och monumentala verket blinkar dessutom elegant mot en lång konsthistoria. Ingreppet i landskapet är en hänvisning till miljömedvetna rörelser som ”Land Art”, medan materialet blickar tillbaka på en mycket gammal tradition av marmorskulptur.
Marmorlinjen – förbinder två platser och delar ett landskap utgår från samtal och diskussioner med boende i Gamlegården om platsens identitet, högt och lågt, värde och värderingar, gränser och gränsdragningar.

Under invigningen berättar konstnärerna om sina tankar kring verket, det blir också tal av curator Peter Hagdahl, kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Ohlsson och Christer Nilsson, ordförande för AB Kristianstadsbyggen (ABK). Invigningen avslutas med fika och en promenad längs med hela Marmorlinjens sträckning. Välkomna!