Installation och performancekonstverk av konstnären Valeria Montti Colque

Konstnären Valeria Montti Colque är känd för att skapa bildvärldar där nya berättelser och karaktärer får växa fram. När konstnären skapar en sådan plats i Örebro som finns att besöka från och med 15 juni, inleder hon en dialog med ett av stadens landmärken– statyn som föreställer kung Karl XIV Johan och som bär på olika berättelser om makt och hierarkier.

El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel är en storskalig installation och ett performancekonstverk. Det är producerat av Statens konstråd för Örebro OpenArt.

Statyn av kung Karl XIV Johan, som bär på olika berättelser om makt och hierarkier, får en ny skepnad när Valeria Montti Colque förvandlar den till en Ekeka –en gudinna skapad av konstnären baserad på El Ekeko, guden som enligt folktron i Anderna symboliserar välgång och välstånd. Platsen runt statyn omsluts av Ekekas gigantiska mantel. I samband med ingivningen av Örebro OpenArt 2024 leds publiken av ett flertal av Montti Colques karaktärer i en ritualliknande procession från Örebro slott till Karl XIV Johan-statyn– en initieringsrit som sedan kulminerar i byggandet av ett heligt minnesberg, en så kallad wak’a. Det består av föremål och bilder som lämnats in av örebroare under våren och som bär på spår av många människors liv. När berget är byggt, placeras det på en flotte och deltagare och alla som är närvarande– medverkande konstnärer, deltagare, åskådare och de fåglar som brukar hålla till vid statyn–bjuds på en festmåltid.

Del av serie om ritualer

El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel inleder Statens konstråds serie ”All my relations”, som genom konstnärliga praktiker undersöker ritualens förmåga att skapa gemenskap och tillhörighet. Serien består av flera tillfälliga offentliga konstprojekt.

Tid och plats

När: 15 juni – 8 September
Var: Järntorget, Örebro

Delta på workshop: Se kalendariepost Kreativa workshopar på Örebro OpenArt: Regnbågsmagi på Ekekas Mantel i kalendariet.