gula blommor som hängeri luften i ett stort atrium

Möt konsten i Göteborgs universitets nya byggnad Natrium

Tusentals blommor från ett Roble amarillo-träd fyller luftrummet i den nya universitetsbyggnaden Natrium vid Göteborgs universitet. I en annan del av byggnaden står ett monumentalt kabinett med en 360 kilo tung saltsten bredvid fem mindre kabinett innehållande mineralerna järn, kisel, koppar, guld och litium. Verken Graft (ympning) av konstnärsduon Allora & Calzadilla och Curiosity Cabinets: Medicinareberget av Hanna Ljungh är en del av den permanenta konsten i den nyligen invigda universitetsbyggnaden.

– De båda verken tar plats i den byggnad där naturvetenskaplig forskning bedrivs. Platsens karaktär har varit utgångspunkt liksom den curatoriella visionen där konstnärerna bjöds in att utforska de komplexa kopplingarna mellan miljö, människa och materia. Resultatet är två fantastiska platsspecifika konstverk som genom sina frågeställningar förbinder Natrium med omvärlden, säger Alba Baeza, curator Statens konstråd.

Curiosity Cabinets: Medicinareberget av Hanna Ljungh

Det stora saltkabinettet Curiosity Cabinet (Salt/Natrium 360 kg): Shifting Continents är en självformande skulptur i ständig förändring. Den består från början av en 360 kilo tung saltsten, den totala mängd salt som också finns i de 3600 människorna som vistas i byggnaden. Varje dag droppar sötvatten på stenen som sakta löser upp den. På så sätt bildas en mättad saltlösning. Ur saltlösningen kommer det löpa trådar där saltkristaller bildas under cirka 30 till 40 år. Konstverket blir ett långsamt experiment som också knyter an till byggnadens verksamhet med kunskap och forskning i ständig förändring.

De mindre kabinetten, inbyggda i väggarna, består även dessa av mineraler (järn, kisel, koppar, guld och litium) vars mängd är densamma som den som återfinns i människorna som arbetar i byggnaden.

Mineralerna i verket Curiosity Cabinets: Medicinareberget av Hanna Ljungh är viktiga byggstenar i oss människor men är minst lika viktiga byggstenar i den globala ekonomin, samhället och formar våra idéer om framtiden. Verket länkar på så vis oss människor till andra arter och material, näringskedjor, geopolitiska sammanhang och historier.

Läs mer om Hanna Ljunghs Curiosity Cabinets: Medicinareberget.

Graft av Allora & Calzadilla

Allora & Calzadillas verk Graft adresserar det koloniala arv som präglat Karibien och hur kolonialismen bidragit till de klimatförändringar vi lever med i dag. Med kolonialismen utarmades karibiskt växt-och djurliv på ett systematiskt sätt. I dag anses de karibiska länderna vara extra utsatta för det extremväder vi ser. Trots det är området en av vår planets 36 så kallade hotspots för biologisk mångfald. På en yta som endast utgör 2,4% av jordens totala landyta frodas nästan 60% av vår planets växt-och djurliv.

Graft bjuder in oss till att uppleva naturens skönhet. Men de gula blommorna faller från ett träd som inte finns där. De svävar fritt i luften som i ett fruset ögonblick och hänger i närmast onaturlig stillhet i atriet, och väver så samman globala frågor om klimatförändringar och biologisk mångfald.

Läs mer om Graft av Allora & Calzadilla.

Om Natrium, Göteborgs universitet

Huset Natrium är en helt ny byggnad på Medicinareberget, som ligger i närheten av Sahlgrenska sjukhuset. Från och med höstterminen 2023 samlas här studenter och forskare inom områdena biologi, molekylärbiologi, kemi, marina vetenskaper, miljövetenskap, geovetenskaper och kulturvård.

Samarbete mellan Statens konstråd och Akademiska Hus

Satsningen på den konstnärliga gestaltningen i Natrium sker genom ett fördjupat samarbete mellan Statens konstråd och Akademiska Hus, som ska leda till att konsten tar plats i utvecklingen av attraktiva campusområden på ett nytt sätt.