Glaspärlor

Konstnär: liva isakson lundin Kategorier: Permanent konst Ort:

Åtta glaskulor svävar i luftrummet i det nya Innovationshuset på KTH i Stockholm. Konstnären Liva Isakson Lundins verk visar hur olika material kan kopplas samman genom förhållandet mellan dess inneboende egenskaper; tänjbarhet, spänning och tyngd. 

Verket Glaspärlor består av åtta massiva glasklot med hål i, upphängda i luftrummet mellan två våningsplan i det nya Innovationshuset på KTH i Stockholm. Glaskloten hänger i tunna stålvajrar och är förbundna med varandra i en tillfälligt stoppad rörelse. Förbindelserna mellan kloten består av silikongummilinor, ett material som har en både visuell och faktisk förmåga att tänjas. Liva Isakson Lundins verk visar hur olika material kan kopplas samman genom förhållandet mellan dess inneboende egenskaper; tänjbarhet, spänning och tyngd. Egenskaper som också kan gälla mänskliga möten där utveckling sker.

Liva Isakson Lundins utgångspunkt har varit tanken om hur en idé blir till verklighet – hur tankar flyger, spänns och utmanar varandra i kommunikation. Hur en händelse kan påverka en annan och skapa spridningseffekter, samklanger och självförstärkande svängningar.

Gravitation är ett centralt begrepp i många av Liva Isakson Lundins verk, så även här. Arbetet med glaskulorna har inneburit ett utforskande av hur stor glasmassa som är möjlig att hantera – ett arbete där tyngdkraften varit medskapande. Glaskulorna är handblåsta på The Glass Factory, i samarbete med professionella glasblåsare och glaskonstnären Fredrik Nielsen.