En rad människor står med hörlurar i en hall.

Ljudkonstverk utforskar gränsen mellan friskt och sjukt

Ljudverket Vi är den här platsen eller tillståndet av konstnärerna Johanna Gustavsson och Malin Holgersson kryper under skinnet på publiken. Det bekräftar Nana Håkansson, en av dem som upplevt föreställningen i en lägenhet i Göteborg i december 2019. Föreställningen är ett av de lokala konstprojekt som ingår i regeringsuppdraget Kunskapsnav offentlig konst.

– Plötsligt måste jag sätta mig ner eftersom jag fysiskt drabbas så starkt av den ångest jag känner under föreställningen, säger Nana Håkansson, frilansande journalist, som fått i uppdrag att beskriva sin upplevelse i ett radioreportage åt Statens konstråd.
Vi är den här platsen eller tillståndet är ett tillfälligt och platsspecifikt konstverk där publiken lyssnar på ett drama i hörlurar och tar del av föreställningen genom att fysiskt förflytta sig i lägenheten. Föreställningen är cirka 60 minuter lång.
– Den är inspelad med binauralt ljud som ger en tredimensionell ljudbild. Det ger känslan av att vara i någon annans huvud samtidigt som man upplever omgivningen. För att man ska kunna uppfatta det som en 360 graders ljudåtergivning så måste man ha hörlurar, säger Malin Holgersson.

Konstnärerna undersöker bland annat medberoende och psykisk ohälsa och suddar ut gränsen mellan det offentliga och det privata. Ljudverket är ett genreöverskridande verk som blandar konst, performance och teater.

Konstverket bygger på en bok skriven av Johanna Gustavsson, vilken Malin Holgersson var redaktör för. De två konstnärerna tar boken vidare och skapar en hörlursföreställning som bjuder in publiken till att uppleva det som huvudpersonen Johanna/Simone är med om både i tanke och handling.

Fakta/Vi är den här platsen eller tillståndet

  • Vi är den här platsen eller tillståndet togs fram i samarbete med Statens konstråd och Familjebostäder.
  • Projektet ingår i Statens konstråds satsning på lokala konstprojekt som ingår i regeringsuppdraget Kunskapsnav offentlig konst, 2018–2020. Läs mer om uppdraget och de projekt som ingår i det här.

 

Här nedan kan du höra ljudreportaget om föreställningen:

Vi är den här platsen eller tillståndet av Johanna Gustavsson och Malin Holgersson