W

Konstnär: fredrika linder Kategorier: Permanent konst

Konstverket W av Fredrika Linder består av ett sammanhängande system av genomskinliga skulpturala glasformer som sträcker sig över tre våningsplan. Var och en är kopplade till ett interaktivt LED-ljus som reagerar på rörelse. De som rör sig i byggnaden kommer därför att kunna påverka konstverkets ljus- och färgskiftningar.

Campus USÖ, Örebro, Våren 2014

Södra Grev Rosengatan 30, 703 62, Örebro

Curator

Peter Hagdahl

Email 08-440 12 99

Fredrika Linder arbetar med glas både som konst och som bruksföremål. Hon har bland annat formgivit glaslampor. Återkommande motiv i hennes arbeten är glasets spel mellan total transparens och opacitet. Linder arbetar ofta med fusionering – glasmassa i olika färger som smälts samman. Genom det skapar hon skulpturala kroppar med varierande genomskinlighet, färg och form.

Organiska former som påminner om celler eller havsväxter är återkommande formmotiv i Linders konst. Utgångspunkten för skulpturen W är den mänskliga kroppen. Fredrika Linder har skapat en organism i glas. Glasformerna refererar till människans inre organ där figurer som liknar hjärnan, magen, levern och äggstockar är sammanbundna i en vertikal rörelse till en anatomisk modell. Wbeskriver kroppen som ett system som förbinder tankar om biologiska processer, känslor, blodomlopp, kretslopp och signalsubstanser med en materialitet.

Peter Hagdahl

Galleribilder: Bilder från ateljén, montering och test, Örebro 2013. W av Fredrika Linder på entréplanet i Campus USÖ.