En lokal med svart bakgrund där några personer står på huvudet kring några växter.

MONSTRA

MONSTRA, ett påhittat ord för kvinnligt monster, är ett koreografiskt performance som uppförs av fem kvinnor och sju växter. Verket väcker frågor om vårt komplexa förhållande till naturen, såväl som till sexualitet och kön.

Om MONSTRA

Koreografiskt performance, 50 min

I många kulturer har jorden lovsjungits som en kvinna eller en livmoder och dyrkats som Moder jord. På samma gång har kvinnors engagemang i naturen ofta fördömts som häxkonst och fått allvarliga straff till följd, eller så har förhållandet mellan kvinnor och växter uppfattats som ett husligt och dekorativt sådant. MONSTRA är ett framträdande som minner om en ritual. Här ställs det klassiska mot det absurda och det organiska mot det konstgjorda. I mötet mellan dessa kontraster manifestas många av våra kulturers godtyckliga idéer om kvinnors relation till växter och vad som är accepterat beteende och inte.

MONSTRA uppförs av fem kvinnor och sju växter. Elisabete Finger och Manuela Eichner refererar till verket som ett koreografiskt kollage, som utgörs av enskilda celler vilka fäster och avlägsnar sig från varandra brutalt, som om de knipsades av med sekatör.

Genom sin överväldigande fysikalitet väcker verket frågor om vårt komplexa förhållande till naturen, så väl som till sexualitet och kön. Från den aseptiska inledningen till det kaotiska slutet blir kvinno- och växtkropparna mer och mer vilda, oförutsägbara, kraftfulla och potentiellt också farliga.

*Monstra är ett påhittat ord som i allmänhet betecknar femininum för monster på Portugisiska (som grammatiskt korrekt alltid skrivs i maskulinum, monster)

Regi: Elisabete Finger och Manuela Eichner

Skapat och framfört av: Danielli Mendes, Josefa Pereira, Kitty Katt, Mariana Costa och Patrícia Bergantin

Dansar gör också: Mariza Virgolino och Natalia Mendonça

Kostym: Lu Mugayar

Foto: Debby Gram

Video: Estúdio Baile/Aline Belfort

Produktion (Brasilien): Carolina Goulart

Med stöd av: Casa Líquida och Casa Juisi

Om Manuela Eichner och Elisabete Finger

Manuela Eichner (f. 1980, Foz do Iguaçu) är konstnär verksam i São Paulo och Berlin.

Elisabete Finger (f. 1984, Arroio do Tigre) är performancekonstnär och koreograf verksam i São Paulo.

Hitta till konstverket

Luleå, Sverige