Hitta hit

Curator

Lotta Mossum - Ansvarig curator

Alba Baeza - Assisterande Curator

Om Katharina Grosse

Katharina Grosse (f. 1961, Freiburg/Breisgau, Tyskland) är verksam i Tyskland som konstnär och professor vid Konstakademin i Düsseldorf, där hon studerade. Med ett särpräglat konstnärligt uttryck har hon bidragit till att utvidga gränserna för samtida måleri och hennes arbete betraktas idag som banbrytande inom storskaliga installationer. Med ett måleri präglat av en kraftfull färgskala tar Grosses installationer helhetsgrepp om miljöer där färg flödar över olika ytor som målardukar, jordhögar, vardagsföremål och arkitektoniska strukturer. Hon låter besökaren bli omsluten av en värld av stämningar istället för att erbjudas en plats bredvid som passiv betraktare. Grosse baserar sina gestaltningar på en noggrann observation av de sammanhang de genomförs i, hon tar hänsyn till frågor om hur en plats kan aktiveras samt intresserar sig för relationen mellan konstverk och publik. Hennes arbeten förmedlar på så sätt en uppmaning till oss att intensifiera vår perceptionsförmåga, öka vår medvetenhet om de rum vi befinner oss i och att bejaka den visionära potentialen i vår fantasi.

Grosse finns representerad i samlingarna på bl.a. Centre Pompidou i Paris, Museum of Modern Art (MoMa) i New York och Magasin III i Stockholm. I Sverige är hon också känd för att ha gestaltat stationshuset i Vara.

Grosse studerade vid Konstakademin i Düsseldorf, där hon idag undervisar.

bLINK är en del av Västlänken: Kronotopia

Konstnärer och konstnärsgrupper får en möjlighet att påverka ett av Göteborgs genom tiderna största byggprojekt, stadsomvandlingsprojektet Västlänken och Olskrokens infrastrukturområde.

Hitta hit