










Det ohållbara förhållandet mellan 2000-talets livsstil och vår planet har under lång tid varit föremål för Oskar Aglerts konst. I en svit 3D-animerade videoverk och stillbilder har han skapat suggestiva scenarier med släktskap till apokalyptisk Science Fiction. Västerlandets rådande samhällsnormer – maximerande av kortsiktig profit och tillväxt – får gestaltning hos Aglert i modeller av spekulativa maskiner för utsugning av jordens naturtillgångar bortom det absurda. Som om den gränsen inte redan för länge sedan var överträdd.
I detta sammanhang är Kiruna intressant. Staden tycks vara en illustration av den globala konflikten mellan tillväxt och hållbarhet. För att undvika fördärv av strikt ekonomiska skäl måste järnmalmsproduktionen absolut upprätthållas, lika absolut leder detta till en fysisk kollaps i naturen. Men innan den oundvikliga undergången används all kreativitet och initiativförmåga till att fortsätta produktionen som vanligt, snarare än till att försöka rucka på själva förutsättningarna.
På kvällen lyser skulpturen upp sig själv likt en fyrbåk eller ett varslande väsen.
Aglerts skulptur Totem är snarast att beskriva som ett monument över den rådande situationen, placerad på en höjd i anslutning till den nya järnvägen. Den består av två delar förbundna med varandra likt ett Janusansikte; intimt sammanfogade men vända från varandra. Ena sidan föreställer ett naturalistiskt berg och den andra ett slags industriell fantasiskapelse i maskiners karakteristiskt gula färg. Blickar man mot ”maskindelen” så uppträder naturen som fond och på motsvarande vis utgör Kiruna stad bakgrund om man står vänd mot ”naturdelen”.
På kvällen lyser skulpturen upp sig själv likt en fyrbåk eller ett varslande väsen. Skulpturen Totem påminner oss om och manar till eftertanke över den allvarliga situation vi befinner oss i. Hur man faktiskt ska tolka den är en öppen fråga. Symboliserar den undergång och repulsion, en omöjlig förening? Eller en vision om harmoni och överlevnad, likt en magisk totem för tillbedjan av framtiden? Det kan nog i så fall behövas.
Fredrik Liev
Läs mer
Hitta till konstverket
Kiruna, Sommaren 2012
981 40 Kiruna, Sverige