Tetris

Konstnär: jacob dahlgren Kategorier: Permanent konst

Det finns en lekfullhet i Jacob Dahlgrens konst. Många av hans verk kan beskrivas som materialbaserade förvandlingsnummer, där kvantitet transformeras till kvalitet. Den som ger sig på att bokstavligen dekonstruera verken upptäcker att de geometriska mönstren i själva verket kan bestå av yoghurtburkar, klädhängare från IKEA eller kaffekoppar i hårdplast.

Jönköping, Sommaren 2012

Hamngatan 15, 553 16 Jönköping

Curators

Cecilia Hjelm/Statens konstråd

Arkitekt: Tomas Hansen/Yellon

Men lekfullheten märks inte bara i materialvalet, utan också i konstverkens ickehögtidliga sammansättning. De orga­niseras inte efter någon överordnad logisk struktur eller strikt färgskala, utan är resultat av slumpmässiga urval.

Till sitt konstverk vid nya domstols­byggnaden i Jönköping har Dahlgren hämtat inspiration från Tetris, ett av de mest populära dataspel som någonsin pro­ducerats. Spelet uppfanns 1985 av den ryske matematikern Alekséj Leonídovitj Pázjitno, och har rötterna i det som i folk­mun kallas för rekreationsmatematik. Spelet går ut på att stapla byggklossar på varandra, så att de skapar fullständiga rader.

I Jönköping har Dahlgren förflyttat spelet från sin tvådimensionella historiska kontext till en uppdaterad tredimensionell verklighet. I likhet med originalet har varje form en egen färg, men Dahlgren har inte följt originalets strikta indelning av de geometriska formerna. Skulpturerna är ett pussel i monumental skala. Deras oväntade, lite udda placering, får dem att påminna om främmande objekt som fallit ner från himlen. Fyra har landat ute, två inne.

Materialet som använts är corian, ett kompositmaterial som är tåligt och helt utan porer. Resultatet ger en stenlik känsla. Skulpturerna har putsats till ett skarvlöst tillstånd, och är sköna att sitta på. Kanternas lätta rundning accentuerar att de består av olika delar. Objekten är för stora att pussla med, de lämpar sig bättre att leka, klättra eller vila på. De logiska former som en gång var utgångspunkten för hjärngymnastik, utgör idag grunden för ett fysiskt rekreationsområde.

Stina Högkvist