Surfboards (Vattenhuset)

Konstnär: tiril hasselknippe Kategorier: Permanent konst

Konstnären Tiril Hasselknippes skulpturgrupp Surfboards (Vattenhuset) möter besökaren i V-husets foajé vid Lunds Tekniska Högskola. Verket har ett grovt uttryck, en råhet som synliggör tillblivelsen och konstnärens hand. Hon har inspirerats av amerikansk populärkultur och upplevelser av färg vid Kaliforniens stränder. I samma hus hänger sedan tidigare Cadillac Eldorado målad av legendariska konstnären John E Franzén.

Det var hösten 2016 som verket stod klart på Lunds Tekniska Högskola. I V-huset finns utbildningar inom bygg- och miljöteknologi, byggvetenskap och industriell elektroteknik. Det finns beröringspunkter mellan Hasselknippes val av material och de läroämnen som ingår i undervisningen. Polyester, som är ett av materialen i skulpturen, används bland annat till båtar, bilar och surfbrädor. Glasfibervävens transparenta och grova uttryck öppnar upp konstruktionen för betraktaren och var och en av de fem skulpturerna bär på en egen identitet, en personlighet.
Tiril Hasselknippe har skapat skulpturgruppen Surfboards (Vattenhuset) tillsammans med en assistent på Konstnärernas kollektivverkstad i Malmö. Stålstativet, som är samman svetsat av konstnären själv, stöttar upp skulpturgruppen och möjliggör den luftiga konstruktionen. Hon ser verket och dess fysiska rum, som en plats där nya möjligheter presenteras och idéer kan få liv.