Mehr Licht!

Ettusensexhundra ledlampor blinkar fram Lina Selanders verk Mehr Licht! – kapitel för kapitel och från solnedgång till soluppgång – på fasaden till det nya superlaboratoriet MAX IV vid Lunds Universitet.

En både abstrakt och figurativ berättelse om filmens tidiga barndom byggs upp genom episoder ur ljusets, perceptionens och den rörliga bildens historia. Klipp från filmklassiker – Fritz Langs Metropolis, Muybridges bildserier och många fler – blandas med olika ljusfenomen så som blixtar, fyrverkerier och bioluminiscenta havsdjur.

Lina Selander har hämtat titeln på sitt verk från ett citat som tillskrivs vetenskapsmannen och författaren Johann Wolfgang von Goethe. På sin dödsbädd 1832 ska han ha utropat: ”Mehr Licht!” (Mer ljus!). Men han kan lika gärna ha sagt ”Mehr Nicht!” (Inte mer!).

Lina Selanders över 9 timmar långa verk framträder på en yta som mäter 15 meter i höjd och 9 meter i bredd. Både genom sitt tema och sin ljusstarka gestaltning anknyter Mehr Licht! direkt till den verksamhet som pågår i det nya huset MAX IV. Här finns nämligen världens mest kraftfulla källa för synkrotronljus – ett ljus som används för att undersöka molekylers och materials uppbyggnad, egenskaper och funktion.

Lina Selander om arbetet med mehr licht!

”Jag ville absolut använda husets fasad så att alla människor skulle få tillgång till verket. Och jag ville redan från början att det skulle bli ett signum för platsen, något monumentalt. Jag tänkte – och tänker – alldeles speciellt på de människor som dagligen passerar byggnaden i bil på vägen utanför. Här finns möjligheten för alla att få, eller uppleva, sin egen berättelse när de åker förbi. Genom att verket består av kapitel men inte i någon kronologisk ordning och att vissa scener upprepas så tänker jag att berättelsen på så sätt byggs på kontinuerligt över tid, för varje enskild person.”

”Jag är intresserad av det visuella glappet mellan hightech och det analoga, och det finns i Mehr Licht!. Ledlamporna är infällda i lister i fasaden och ytan har ju en superfinish, samtidigt som de bilder som bläddras fram är lågupplösta och ibland abstrakta – så som det kunde se ut i tidig videokonst. Det skapar en dissonans, en slags poesi och skevhet som jag gillar.”

Lina Selander har hämtat titeln på sitt verk från ett citat som tillskrivs vetenskapsmannen och författaren Johann Wolfgang von Goethe. På sin dödsbädd 1832 ska han ha utropat: ”Mehr Licht!” (Mer ljus!). Men han kan lika gärna ha sagt ”Mehr Nicht!” (Inte mer!).

Lina Selander, född 1973 i Stockholm, är utbildad vid Högskolan för film och fotografi i Göteborg, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Ämnen som hon arbetar med handlar oftast om relationen mellan film, teknik och vetenskap. Förutom Mehr Licht! är Lina Selander aktuell med en stor separatutställning på Venedigbiennalen 9 maj-22 november 2015. SVT:s K-special följer också hennes arbete och programmet sänds hösten 2015.

Video dokumentation av Mehr Licht! av Lina Selander

Läs mer

Hitta till konstverket

Odarslövsvägen, 225 92 Lund, Sweden