Så arbetar vi

Johanna Gustafsson Fürst, konstnär:
2017-01-04

”Jag tänker på tre olika nivåer, det som finns i och skapar det offentliga och gemensamma. Den vardagliga nivån, den gemensamma platsen och det som vi skulle kunna kalla bilden.

Det är viktigt att det vardagliga fungerar. Det behövs en plats för att insistera och glädjas ihop. Det behövs att det vi kallar vår plats finns i ett större sammanhang. De här tre rymmer ett universum av potentialer, emotioner och relationer.

Efter att ha arbetat med platsen en längre tid i dialog med olika boende och verkande vet jag nu ganska mycket och går in i en reflekterande fas. Jag tänker på gula färger, hål i trottoaren, leriga backar och hur hjärnan fungerar.”

Nadja Braithe, 15 år och bor i Kungsmarken, deltar i Konst händer:

”Jag gillar att vara med och bidra till att saker händer i Kungsmarken. Mitt mål är att lyfta fram en mer positiv bild av Kungsmarken än vad som ibland kommer fram. Jag trivs här och det finns en bra sammanhållning.

En tjej från Unga örnar som jag är medlem i tipsade Johanna om att jobba med mig då jag är uppväxt här och kan mycket om Kungsmarken. Nu har vi träffats tre eller fyra gånger, det känns kul att jag kan vara med och bidra.

Nu kommer vi att ses och jobba vidare, och jag ska bland annat prata med folk jag känner för att få fler idéer.”

Konst händer

Mellanstaden är en del av regeringssatsningen Konst händer

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.