Aktiva i Jordbro kultur- och föreningshus vill nå fler

Kan färg lyfta fram betydelsen av en plats, öppna upp ett hus? Aktiva i Jordbro kultur- och föreningshus tar sig gärna an djärva idéer för att göra sin röst hörd. Jordbro är en av totalt 15 platser som ingår i projektet Konst händer. Vi gjorde ett besök under en workshop på två dagar tillsammans med arkitekt- och konstnärsduon Pezo von Ellrichausen.

Jordbro, slutet av februari 2017. I en repetitionslokal målar en grupp deltagare om en vägg från en ljusgul nyans till svart. På en annan plats i huset, i en textilverkstad målar de stenar i olika storlekar i guld. Många spontana skratt. Samtal om betydelsen av en färg. Vikten av att ha en plats att gå till, verka på. Rum för kultur för såväl unga som äldre.

– Jag vet hur viktigt det är med en sådan här plats för dem som behöver rörelse och aktivitet. Vi kämpar och vill visa hur mycket glädje och aktiviteter som vi har här. Vi måste kunna göra någonting för att visa att vi behöver sådana här platser, inte bara här i Jordbro, utan i hela landet, säger Azita Kalantarzadeh.

Hon jobbar på Blå vägen i Jordbro kultur- och föreningshus och deltar i Statens konstråds projekt Konst händer. Bara det senaste året har aktiviteterna i huset ökat berättar hon. Allt fler hittar hit. Idag huserar drygt ett tjugotal verksamheter under ett och samma tak.

– Den här platsen är en viktig del av Jordbro och en viktig plats för människorna här. När jag kom hit för första gången, träffade jag direkt människor med olika bakgrund och erfarenheter. Konstnärer, ingenjörer, ekonomer. Nu vill vi göra det här unikt, och vi gör det för människorna i Jordbro, säger Israrullah Habibi, ingenjör och en av deltagarna i Konst händer.

Vill sprida kunskapen om allt arbete som pågår.
Arkitekt- och konstnärsduon Pezo von Ellrichausen består av Sofia von Ellrichausen och Mauricio Pezo. De bor och verkar i Conceptión i Chile och är på plats i Jordbro för andra gången. Deras arbetsmetod varierar beroende på projekt, men ofta utvecklas arbetet i samtal med deltagare. Nu är de i Sverige för att genomföra en workshop i två dagar tillsammans med ett tiotal deltagare från olika verksamheter i Jordbro kultur- och föreningshus. Med sig har de några förslag på hur arbetet kan gå vidare.

– I Jordbro vill vi lyfta fram det som händer i huset. Byggnaden är inte i fokus, utan det är människorna som verkar här och som har injicerat liv i Jordbro. Våra förslag handlar om att sprida kunskapen om deras arbete till fler, och det är något som kan hjälpa dem att diskutera nästa steg för kultur- och föreningshuset som helhet, säger Sofia von Ellrichausen.

– Vi delar deras energi, hur de arbetar tillsammans och den enorma kapaciteten att producera ett verk med enkla medel. Vi är inte helt på det klara med förslagen ännu, men det som är klart är att det måste resultera i något meningsfullt och något som med enkla medel får ett stort genomslag i lokalsamhället, säger Mauricio Pezo.

 

Workshop som inspirerar till samtal
Arkitekt- och konstnärsduon är med och målar. Testar, och gör om igen precis som övriga deltagare. Glada tillrop hörs mellan alla samtal. I replokalen står Michael Vinsa. Han är en av musikerna i Jordbro Världsorkester, tillika den förening som skickade in ansökan om att delta i regeringssatsningen Konst händer.

– Det är spännande med Konst händer och de djärva idéerna som kommer hit. De verkar kunna ena människor. Vi har ett gott samarbete mellan våra verksamheter, det är en av de stora kvalitéerna. Nu börjar vi tänka ytterligare en dimension på vad vi kan göra tillsammans här i Jordbro. Jag märker redan hur inspirerade alla är.

Konst händer

Jordbro är en del av regeringssatsningen Konst händer

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.

Se filmen om Jordbro kulturhus

Foto/redigering Alex Gabelia, musik: Jonatan Wallenberg och Daniel Kurba.