Gärdeåsen, Ljusdal

Konstnär: kalle landegren & santiago mostyn Kategorier: Permanent konst Ort:

Väggmålningarna Gärdeåsens sju underverk är resultatet av serietecknaren Kalle Landegrens arbete tillsammans med Internationella kvinnoföreningen i Ljusdal. Landegrens bilder baseras på samtal om vad ett mirakel är eller kan vara. Gärdeåsen är en del av regeringssatsningen Konst händer som pågår under 2016–2018. 

Den Internationella kvinnoföreningen på Gärdeåsen i Ljusdal har samarbetat med serietecknaren Kalle Landegren och ställt frågan ”Vad är ett mirakel?”. Resultatet är sju väggmålningar på bostadshusens fasader i verket Gärdeåsens sju underverk. Motiven finns nu på sju av bostadshusens fasader på Gärdeåsen och i en målarbok som delas ut till barn i området. Temat “mirakel” valdes för att Santiago Mostyns konstverk Mirakel, en åtta meter hög ljusinstallation, var installerad på Gärdeåsen under en månad i slutet av 2016. Förhoppningen är att konstverket ska installeras permanent.

Projektet med Gärdeåsens sju underverk inleddes med att frågan vad ett mirakel kan vara ställdes till förbipasserande på Gärdeåsen.
– Svaren var ofta kortfattade, men ändå tydliga. Det kunde vara en önskan om att få permanent uppehållstillstånd, att få återse sina kära, att känna trygghet – men också att få skapa ett meningsfullt och spännande liv. När Kalle Landegren valdes av Internationella kvinnoföreningen i Ljusdal kom kvinnornas berättelser att än mer visa på miraklet mitt ibland oss. Händelserna är oväntade och ibland övernaturliga, men inte overkliga, säger Inger Höjer Aspemyr, projektansvarig på Statens konstråd.

Mirakel i Gärdeåsen

I slutet av 2016 visade Statens konstråd på önskan av civilsamhället konstnären Santiago Mostyns konstverk Mirakel  i Gärdeåsen. En av de första reaktionerna från civilsamhället när verket kom på tal var tankar som vem behöver ett mirakel? Ett svar som kom spontant var – alla.

> Läs mer om när Mirakel visades i Gärdeåsen här

Se filmen om Kalle Landegrens arbete med projektet här

Konst händer

Gärdeåsen är en del av regeringssatsningen Konst händer

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.

Film från Gärdeåsen


Alla 15 platser i Konst händer