Hitta hit

Röda sten 1

Curators

Elvira Dyangani Ose/GIBCA 2015 i samarbete med Edi Muka/Statens konstrå

Santiago Cirugeda (f.1971), bor och arbetar i Sevillia. Han är utbildad vid ESARQ (School of Architecture, International University of Katalonien) i Barcelona. Sedan 2004 leder han arkitektgruppen Recetas Urbana. Han är också en av grundarna till National Network of Collective Architecture Groups.

I sin roll som arkitekt och aktivist verkar Cirugeda för att landets invånare ska återta de offentliga stadsrummen och göra dem till sina. Genom att utnyttja kryphål i plan- och bygglagar ifrågasätter han regler som begränsar människors egna initiativ i urbana rum. Samtidigt utvecklar han nya modeller för att förbättra och förnya urbana miljöer, och inte minst bidra till billiga och bra bostäder för låginkomsttagare.

Ett par exempel på Cirugedas många och uppmärksammade subversiva interventioner i stadsmiljön är systematiska ockupationer av offentliga platser samt arkitektoniska ‘proteser’ på fasader, uteplatser, tak och outnyttjad mark.

Sedan 1996 har Cirugeda haft separatutställningar i många delar av världen och deltagit i en rad grupputställningar. Han är både i verksam arkitektur- och konstvärldens olika forum och i öppna kultur- och utbildningsarrangemang där alla är välkomna att bidra till den kollektiva processen.