Ett silverglänsande bulligt moln, fäst vid marken via en mängd tunna grå stänger - eller är det fallande regn? Jennifer Forsberg, En liten berättelse i tre delar

En liten berättelse i tre delar – den, eken och molnet

En liten berättelse i tre delar – Den, Eken och Molnet, det är titeln på keramikern och skulptören Jennifer Forsbergs första monumentala verk.

På ett tidigt stadium under arbetet bestämde Jennifer sig för att gestaltningen skulle bestå av tre fristående delar för att möjliggöra en berättelse och att hon skulle använda sitt keramiska formspråk. Det utmärks av mjuka, sensuella former som tycks explodera ur en inre kärna. Då uppdagas lerans inre egenskaper men framför allt konstnärens inneboende berättelse.

 

Det är en konstnärlig gestaltning som andas lek och saga, skratt och överraskning.

En pösande svart lerfigur med en nedhasad rödglänsande ”krona” på huvudet har intagit innergårdens högsta punkt. Han sitter på en klipphäll och blickar förnöjsamt ut över sina domäner. Med sin storlek och sin veckade kropp sprider han ro över platsen. Kanske har han fått syn på den samling ”bergsfigurer” i svart lera som långsamt rör sig in mot den stora eken, ledda av en liten förtrupp. Rörelsen går i en bågform över gräset. Man tycker sig höra ett stilla snatter från de små varelserna, där de i klungor masar sig fram. Där, i skuggan, kan de snart pusta ut eller ta skydd mot det annalkande regnet. För det är väl ett åskmoln, eller kanske bara ett regnmoln, som tornar upp sig på den stora gräsmattan? Ett silverglänsande, bländande moln vräker ner vatten över marken där en vattenpöl bildas.

Jennifers konstnärliga verk är ingen lekskulptur. Det är en konstnärlig gestaltning som andas lek och saga, skratt och överraskning. Ett konstverk att låta sig inspireras av i ett pedagogiskt arbete, för både de seende och de icke-seende. Ett konstverk att beröra, och låta sig beröras av.

Cecilia Nelson

Hitta till konstverket

Örebro, Hösten 2009
Eriksbergsgatan 3, 702 30, Örebro