Konstnären och dokumentärfilmaren Sara Jordenö arbetar med film och platsspecifika projekt. Hon utnämndes nyligen till en av ”10 Women Filmmakers to Watch” av Variety och EFP. Jordenös verk är ofta porträtt och dialoger med marginaliserade grupper. Dokumentärfilmen KIKI hade premiär på Sundance International Film Festival och har hittills visats i 17 länder. Jordenö har belönats med flera priser för KIKI, bland andra Teddy Award för bästa dokumentär på Berlin International Film Festival och Kathleen Bryan Edwards Award for Human Rights på Full Frame Documentary Film Festival. Hennes tidigare projekt har visats bland annat på Moderna Museet i Stockholm, Bildmuseet i Umeå, MoMA PS1 och The Kitchen i New York.

Industrisamhälle i förändring

Sara Jordenös film är den tredje delen i Statens konstråds serie Industrisamhälle i förändring, med curator Lisa Rosendahl. Tidigare verk i serien av konstnärerna Alexandra Pirici  och Annika Eriksson har visats i Göteborg, Grängesberg, Stockholm och Malmö.

Visningar 2016

Diamantfolket visades på ett flertal platser under 2016. Verket hade premiär i Robertsfors i Västerbotten 22 oktober, och visade därefter på ytterligare tre platser i länet: Skelleftehamn, Holmsund och Boliden. I samband med visningarna samtalade Sara Jordenö med personer ur filmen och den lokala publiken för att tillsammans dela personliga erfarenheter och sätta dem i ett större perspektiv.

Stockholm
26 oktober 2016 arrangerades filmvisning och panelsamtal på Kulturhuset Stadsteatern, ett samarbete med Forum/Debatt. Fokus var frågor som identitet, ansvar och trygghet i kölvattnet av ett industrisamhälle i förändring. Diamantfolket visades sedan dagligen i Klarabiografen från måndag 31 oktober till söndag 6 november.

Malmö
Söndag den 20 november arrangerades filmvisning följt av ett samtal med Sara Jordenö i hörsalen på Teknikens och Sjöfartens hus. Lördag den 26 november och söndag den 27 november visades sedan filmen löpande på Malmö konstmuseum.