Emergency Routine

Konstnär: public movement Kategorier: Tillfällig konst Ort:

Emergency Routine är ett performanceverk av israeliska Public Movement. Den innehåller koreografier som visar omsorg, fiktiva hotscenarier och arrangerade evakueringar. Publiken blir inbjuden till att själva uppleva händelser och bli fysiskt involverade tillsammans med fem medlemmar i Public Movement.

Emergency Routine utgår från det som skulle bli världens i fredstid största utrymningsövning – ”Operation Stockholm 1961”. Det var ett ambitiöst evenemang där 225 000 personer skulle snabbevakueras från huvudstaden i en manöver som ingick i det svenska försvarsprogrammet under 1958–1961 där hotet från kalla kriget och kärnvapenanfall togs på högsta allvar.

I dag när regeringar diskuterar behovet av medborgerlig motståndskraft och när biopolitiska avtal mellan stater och medborgare undersöks på nytt, så menar Public Movement att om vi ska vara ”förberedda” så krävs det kollektiva fysiska och mentala övningar.

Emergency Routine aktiverar civila allianser som uppstår mellan kroppar i tider av hot. Som en motsvarighet till statens osynliga hand som skyddande vilar över och rör vid medborgarna inbjuder övningen förbipasserande att låta sig föras bort och bli fysiskt berörda och uppleva föreställda och dokumenterade våldshändelser och omsorgskoreografier.

Konstnärlig ledare Public Movement: Dana Yahalomi
Medlemmar Public Movement: Maayan Choresh, Avshalom Latucha, Gali Libraider, Meshi Olinky, Yaniv Segal
Produktionschef Public Movement: Adi Nachman
Studiochef Public Movement: Lihi Levy
Rådgivare Public Movement: Tal Yahas, Nir Shauloff, Gali Libraider

Emergency Routine (2019) genomförs på uppdrag av Statens konstråd. Arbetet utvecklades under Public Movements ateljévistelser vid Center for Contemporary Art, Tel Aviv och Iaspis, Stockholm (maj 2019).