Målning av en cadillac. John E Franzén, Cadillac Eldorado

Cadillac Eldorado

Modern klassiker får nytt liv.
John E Franzén är kultkonstnären som aldrig gått att placera i ett fack. Nästan 50 år hängde ett av hans mer kända verk Cadillac Eldorado i entrén på Lunds Tekniska Högskola.

– Nu har målningen kanske rullat färdigt. En ganska unik målning för sin tid, det finns ingen som liknar den tycker jag, säger konstnären John E Franzén.

Från hippie till legend

När den legendariska utställningen ”Amerikansk popkonst – 106 former av kärlek och förtvivlan” växte fram på Moderna Museet i början av 1964 följde konststudenten John E Franzén bygget genom ett fönster på Kungl. Konsthögskolan. Barndomens fascination för amerikansk fordonskultur väcktes till liv.

Två år senare flyttade han med sin familj till Kalifornien. De sveptes med i hippie- och bikerkulturen. Han körde hoj. Målade. Livet präglade motiven. Det var slutet på 60-talet, en höjdpunkt inom hippievågen i USA.
I dag är John E Franzén, 74 år, själv en legend. Hans realistiska målningar av amerikansk subkultur har blivit moderna klassiker. Han bor på Österlen i Skåne och har under hela sin 60-åriga karriär gått efter sitt eget huvud. Värnat om sin integritet. Haft ett stort antal utställningar, mer sällan på senare år.

Cadillac Eldorado

Cadillac Eldorado är ett av John E Franzéns främsta verk. Den legendariske konstkritikern Ulf Linde kallade målningen ”en euforisk dagdröm om manlig potens och kvinnlig libido”. Och visst utstrålar verket en blandning av sinnlighet och habegär, där det amerikanska vrålåket lustfyllt sträcker ut sig i bredbildsformat. Ihoprullad följde målningen med Johan E Franzén till USA, med stopp i Frankrike och Tyskland på vägen. Han färdigställde den till sin examensutställning 1965. Idag är det värderat till 17 miljoner kronor.

I nästan 50 år kunde studenter och anställda vid Lunds Tekniska Högskola närstudera målningen. 1967 köpte nämligen Statens konstråd in verket och placerade det i entrén på högskolan. Men målningen har lidit av tidens tand. Fått fläckar, krackeleringar och färgbortfall.
Till slut beslutade Statens konstråd att Cadillac Eldorado måste konserveras för att undvika fler skador.

Kulturarv för framtiden

För tillfället befinner sig Cadillac Eldorado på Moderna Museet. Deras konservatorer har påbörjat en konservering för att bevara konstverkets struktur. Det beräknas ta tio till tolv månader innan den kan visas igen. Målningen blir samtidigt en del av Moderna Museet samlingar. Därmed kan den bli tillgänglig för fler i framtiden, bland annat genom utställningar på Moderna Museet i Malmö och i Stockholm. Till Lunds Tekniska Högskola kommer en digitaltryckt replik av verket som enligt konstnären själv är väldigt nära originalet.

Intervju med John E Franzén om verket Cadillac Eldorado Foto: Ricard Estay

Hitta till konstverket

Lunds Tekniska Högskola, Hösten 2016
John Ericssons väg 1, Lund, Sverige