Seminarium: Livsviktigt och långt ner på agendan

07 februari, KL 11:30 - 13:30 Öppet arrangemang

Hur kommer det sig att konst och kultur som har så stor betydelse i många människors liv och för vårt samhälle samtidigt har så svårt att bli värdesatt? Om det handlar detta seminarium i två delar.

När: 7/2-19, kl 11.30–13.30.
Var: Folk och kultur-konventet, Munktellstaden, Eskilstuna.

Del 1: Argumenten
Vad ska människan med kultur till? Egentligen. Vad tänker en filosof, en ekonom och en teolog om konstverkens, de konstnärliga processerna och upplevelsernas betydelse för vårt samhälle och våra liv?

Filosofen Jonna Bornemark är aktuell med boken Det omätbaras renässans. Hon samtalar med Lars Strannegård, professor i ekonomi, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och initiativtagare till Handelshögskolans satsning på att integrera konst och humaniora i forskning och undervisning samt Lena Sjöstrand, teolog och domkyrkokaplan i Lunds domkyrka. Dessutom medverkar Björn Wiman, kulturchef Dagens nyheter, och Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd.

15 minuters paus

Del 2: Arbeta för förändring
Hur får man kulturfrågorna till agendan? Konst och kultur hanteras ofta som ett särintresse och kommer inte sällan långt ner bland politiska och ekonomiska prioriteringar. Var sitter problemet? Vilken är medias roll, och hur kan man arbeta för att få en förändring till stånd? Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd, samtalar med Björn Wiman, kulturchef på Dagens nyheter. Dessutom medverkar Lars Strannegård, professor i ekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm, filosofen Jonna Bornemark och teologen Lena Sjöstrand.

Samtalsledare är Anneli Dufva, i många år en del av Sveriges Radios kulturredaktion, idag dramaturg och redaktör på Dramaten.

Arrangör: Svenska kyrkan