Publik filmvisning och panelsamtal: Television Without Frontiers av Andjeas Ejiksson

13 June, KL 17:30 - 20:30 Öppet arrangemang

Välkommen till Stockholmsvisningen av verket Television Without Frontiers av Andjeas Ejiksson. Visningen följs av ett fördjupande samtal med titeln Trust not Truth – mellan offentlig institution och offentligt innehåll.

Tid: 13/6, kl. 17.30–20.30. Filmvisning kl. 18.00. Panelsamtal 19.40
Plats: Bio Mauritz, Filmhuset, Borgvägen 1–5, Gärdet, Stockholm.
Språk: engelska
Fri entré men begränsat antal platser, så kom i tid!
Den som kommer tidigt kan bevittna en jättelik sköldpadda som har en av filmens huvudroller.
Filmhusets café och restaurang har öppet innan programmet börjar.

Trust not Truth – Between public institution and public content // Trust not Truth – mellan offentlig institution och offentligt innehåll

Panelsamtalet utforskar idéer om media som allmänning, som offentlig sfär och som en möjlig allmännytta – med den komplexa och komplicerade idén om ”Europa” som ett slags kuliss.
I debatterna kring media har sanning och ifrågasättandet av sanning blivit en brännande fråga, en debatt där frågan om sanningen i sig kanske snarare handlar om förtroende? Hur byggs förtroende för en medieorganisation? Återspeglar förtroendet, eller bristen på förtroende, för media graden av allmänhetens förtroende för samhällsorganisationen? Och vad kan media som allmännytta egentligen betyda?

TELEVISION WITHOUT FRONTIERS
Television Without Frontiers tar sin utgångspunkt i ”Eurikon” som var ett experimentellt försök att skapa en public service-tjänst som skulle nå hela Europa. Projektet initierades av EBU (European Broadcast Union) och genomfördes som fem veckolånga sändningar 1982. Ett femtontal public service-tjänster från Västeuropa och Nordafrika, samt ett stort antal journalister, kameramän och en armé av översättare samlades i simultanöversatta, flerspråkiga direktsändningar.

Det blev aldrig någon europeisk public service-kanal och nu drygt trettio år senare tycks Europa snarast vara på väg mot nationalistisk splittring. Television Without Frontiers sammanför ett antal TV- och mediapersonligheter verksamma i och utanför Europa. I en situation som pendlar mellan dåtid och nutid, verklighet och fantasi, full av oväntade vändningar, ställs frågan hur Eurikon kan användas som modell för att ta reda på vad som hände med visionerna om en postnationell gemenskap.
Läs mer om Television Without Frontiers här

PROGRAM
18.00 Introduktion

18.15 Filmvisning
Visning av verket Television Without Frontiers, en dokumentär performance i TV-format av Andjeas Ejiksson.

19.30 Paus
Mellan visningen av verket och det fördjupande panelsamtalet bjuds publiken på förfriskningar.

19.50 Samtal och frågestund
Panelsamtalet Trust not Truth – Between public institution and public content (Trust not Truth – mellan offentlig institution och offentligt innehåll) hålls efter visningen av verket och tar avstamp i upplevelsen av det.

Samtalet hålls på engelska.
Välkommen!

MEDVERKANDE
Andjeas Ejiksson, konstnär, skribent och forskare vid Valand Academy, Göteborg, Sverige
Maria Lamuedra, fil. dr, forskare i Public Service Media Journalism vid universitetet i Sevilla, samt representant för Teledetodos, en organisation som jobbar för public services betydelse i Spanien vad media kan bidra med i dagens samhälle, Sevilla, Spanien
Mireya Echeverría Quezada, chefredaktör Kontext, samhälls- och kulturjournalist med fokus på klassfrågor, antirasism, hbtqi och feminism. Tidigare chefredaktör för Bang och redaktör på Utbildningsradion, Stockholm, Sverige
Moderator: Nathalie Rothschild, frilansjournalist, producent och reporter för Sveriges Radio

Platsbokning

Bokningen är stängd för detta evenemang.