Rädslans tider

Alltmer i vår samtid domineras av rädsla. Det påverkar politiken, ekonomin och kulturen, men också den enskilda människan och hennes behov av det gemensamma. Vad betyder det för våra liv och vår framtid? Vad kan vi lära av historien? Och vilken roll spelar konsten?

Välkommen till en eftermiddag av samtal om rädsla och dess konsekvenser, med avstamp i mötet mellan konst, samhälle och människa.

Under ledning av Kristofer Lundström, journalist och programledare SVT, samtalar Nisha Besara, vd Unga Klara, Armita Golkar, postdoktor klinisk neurovetenskap KI, Anders Thornberg, generaldirektör SÄPO, Anna Hedenmo, ordf Publicistklubben och programledare SVT och Elisabeth Åsbrink, författare, journalist och ordf Svenska PEN, med konstnärerna Loulou Cherinet, Jonas Dahlberg, Carl Michael von Hausswolff och Linn Hilda Lamberg och konstkritikern och docenten Håkan Nilsson.

> Läs mer om dem medverkande

Program

Med utgångspunkt i konstens förmåga att uttrycka, ifrågasätta och påverka, fördjupas fem huvudteman:

Rädslans tider – historiska paralleller och kontraster
Keynote-intro av Elisabeth Åsbrink, journalist, författare och ordf svenska PEN och Håkan Nilsson, konstkritiker och docent i konstvetenskap
ca 14-14:30

Rädslans ursprung – och dess dynamik
Armita Golkar, postdoktor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet i samtal med Carl Michael von Hausswolff, konstnär
ca 14:30-15

Rädslans bojor – spänningen mellan trygghet och frihet
Anders Thornberg, generaldirektör SÄPO i samtal med Linn Hilda Lamberg, konstnär
ca 15-15:30

PAUS
ca 15:30-16

Rädslans ekonomi 
– incitament att förstärka rädsla
Anna Hedenmo, ordf Publicistklubben och programledare SVT i samtal med Loulou Cherinet, konstnär
ca 16-16:30 

Rädslans rum – nya rum för gemensamma känslor
Nisha Besara, vd Unga Klara och initiativtagare till ”Kärleksmanifestationen” på Sergels torg efter attacken på Drottninggatan, i samtal med Jonas Dahlberg, konstnär
ca 16:30-17

Again and Again
Performance om rädsla, maktstrukturer och vår egen känslighet av New York-baserade Sislej Xhafa. Uppförs på scen av orkestern Ensemble 11.
ca 17-17:10

80 år av konst i det gemensamma

Sedan 1937 har Statens konstråd arbetat med att utveckla konst i det gemensamma. Konst som reflekterar och interagerar med människan och med samhället. Konst som skapar rum för känslor, tankar och åsikter. Samtalen är en del av Statens konstråds 80-årsjubileum.

TID OCH PLATS

Tid: lördag 23 september kl. 14-17 med paus
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Studion, Sergels Torg i Stockholm
Arrangörer: Statens konstråd och Kulturhuset Stadsteatern