Permanent konstverk i gåva till Finland

27 oktober 2016

Nästa år firar Finland 100 år som självständig stat. Statens konstråd har fått i uppdrag av regeringen att som gåva producera ett permanent och byggnadsknutet konstverk på Hanaholmen – ett kulturcentrum för Sverige och Finland i Esbo, strax utanför Helsingfors.

Konstverket är en del av Sveriges tvådelade gåva till Finland för att uppmärksamma 100-årsjubileet. Budgeten ligger på 1,5 miljon kronor.

– Hanaholmen ligger som en tunga ut mot Östersjön, en halvudde med vatten runt om. Det är inte bara en vacker park utan även en plats som visar på relationen mellan två nationer. Vi har nu påbörjat arbetet med att utse en konstnär för uppdraget, säger Peter Hagdahl, curator på Statens konstråd.

På Hanaholmen pågår för tillfället en renovering av fastigheten. Kulturcentrumet bildades 1975 av Finlands regering och var en form av gengåva för att Sverige i slutet på 60-talet efterskänkte en stor del av kvarvarande krigsskuld.

Återinvigning av kulturcentrumet och överlämnandet av konstverket ska ske sommaren 2017. Den andra delen av Sveriges tvådelade gåva till Finland med anledning av 100-årsjubileet är ett skogsforskningsprojekt med tolv tvååriga tjänster för svenska och finska forskare.

Läs mer på regeringen.se

Toppbild – hanasaari-hanaholmen_2009 kes_suomen ilmakuva