Konst händer har aktiverat Tjärna ängar

Gurkmeja, krapprot och röd lök. Konstnären Lina Sofia Lundin har bjudit in till en textilworkshop i naturlig färgning. Öppen för alla, såväl unga som äldre. På spisen sjuder grytor med olika växtbaserade färgbad. Vi gör ett besök hos henne i Borlänge och bostadsområdet Tjärna Ängar, en av platserna inom Statens konstråds projekt Konst händer.

– En till!

Rahmo Mohamed slår sig ner vid arbetsbordet och tar fram ett nytt vitt tygstycke att färga. I ideella föreningen Tjärnkrafts lokaler i Tjärna Ängar i Borlänge, en av platserna inom regeringssatsningen Konst händer, har konstnären Lina Sofia Lundin anordnat flera workshops i naturlig färgning av textil. Svart ris, lökskal, krapprot och gurkmeja är några av de växtbaserade färgämnena. Varje gång deltagarna träffas skapas en ny berättelse om platsen och ett delande av erfarenheter.

– Jag har varit med tre gånger tidigare, det är jätteroligt. Men jag har inte färgat textil hemma, bara här, säger Rahmo Mohamed.

Det märks att hon vet vad hon gör. Rullar in torkat skal från röd lök i tyget, virar sen snöre eller ståltråd runt det vikta knytet. Andra deltagare ser och lär. Leyla Ahmed däremot, är här för första gången. Hon är fylld av energi, tycker det är roligt att skapa nya kontakter och står nu vid färgbaden vid spisen för att hitta sitt tygknyte som hon la ner för ungefär en halvtimme sedan.

Jag anade inte att man kunde färga textil såhär

– Den här tror jag att det är! Jag anade inte att man kunde färga textil såhär, det var något nytt för mig, säger hon.

Strax bakom hänger redan flera tyger på tork som färgats av deltagarna. De fladdrar till i vinden som letar sig in från det öppna köksfönstret. Mörkröda, gula och blåa toner hittas i färgskalan. Inget mönster är det andra likt.

– Jag har jobbat med olika hantverk, virkat och sytt lapptäcken. Att jobba med händerna är min terapi, det gör att jag mår bättre, säger Majvold Rössberg som bor på äldreboendet intill.

Fathiya Yusuf jobbar vanligtvis i Tjärnkrafts syrum som lärare. Hon och Rahmo hjälper Lina Sofia med att hålla ordning på allt material. Ser till att hålla arbetsbänken i köket ren. Plockar undan så det går att jobba. Samtidigt som de visar och hjälper till om någon deltagare undrar något.

Jag är imponerad av hur Lina Sofia Lundin jobbar, hur hon har fångat upp ett intresse som många delar

I rummet intill pågår en studiecirkel i matematik. Nyfikna tittar de in när de går förbi. Spontana samtal, glädje. Stolt visar deltagarna resultaten upp för varandra i gruppen. De tipsar och frågar saker som hur fick du den färgen, vilket färgbad var det? Har du testat att vika såhär? Bland de drygt femton deltagarna hittas även Rikard Rudolfsson (V), ordförande i kulturnämnden i Borlänge. Han är på plats med sin dotter på 1,5 år.

– Jag är imponerad av hur Lina Sofia Lundin jobbar, hur hon har fångat upp ett intresse som många delar. Det blir ett spännande möte mellan människor med olika bakgrunder och olika generationer, och är ett bra exempel på hur konst kan förena människor. Tjärna Ängar kan genom konst och kultur bli en mötesplats för alla Borlängebor.

Marina Forslund, verksamhetsansvarig på Tjärnkraft, delar hans entusiasm till projektet Konst händer. Projektet har satt igång en process och en vilja hos människor. Alla får vara med, och de får skapa, vara kreativa. Målet är att fler ska få möjlighet till att växa som individer och utveckla sina kunskaper.

– Lina Sofias arbete har betytt otroligt mycket, hon har öppnat upp nätverkskanaler och vi kan tillsammans testa, pröva vad konst är och kan vara i Tjärna Ängar. Det har nog aldrig varit så många dialogmöten tidigare kring detaljplaner och planskisser för stadsdelen. Vår röst har blivit starkare och bredare, säger hon.

> Läs mer om Konst händer, Tjärna ängar 

Konst händer

TJÄRNA ÄNGAR ÄR EN DEL AV REGERINGSSATSNINGEN KONST HÄNDER

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.