Annika Wik

Annika Wik är juryns ordförande. Hon arbetar med forskning och kunskapsutveckling inom film och samtidskonst, för närvarande på uppdrag av bland andra Svenska filminstitutet, Statens konstråd och Konstenheten på Kulturförvaltningen, Stockholms läns landsting. Hon har en doktorsexamen från Filmvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, där hon undervisat i filmvetenskap sedan 1996. Annika har just avslutat ett treårigt konstnärligt forskningsprojekt, Trust and the Unfolding Dialogue, kring och med konstnären Esther Shalev-Gerz, förlagt till Akademin Valand i Göteborg och finansierat av Vetenskapsrådet. Hon ansvarar för kursmomentet videokonst i kursen Fotografiens och videokonstens historia på Konstfack i Stockholm och hon är en ofta anlitad föreläsare i både film- och konstsammanhang.

Catti Brandelius, jurymedlem – Plats för mig!

Catti Brandelius

Catti Brandelius är konstnär och artist. Född och uppvuxen i Gävle, bor och arbetar i Stockholm. Hon utnämnde sig själv till Miss Universum i slutet av 90-talet. I hennes namn gjorde hon konstvisningar, radioprogram och performances samt gav ut ett album, Selfelected, NONS records 2003 och en bok; Miss Universum samlade texter och bilder, Ordfront 2005. Sedan dess har hon antagit andra skepnader som Profesora, Självhjälpen och Evert Taube. I sin senaste video Förortsindianen kliver hon ut i mörkret och förvandlas. Filmen handlar om utanförskap, gemenskap, fördomar, identitet, systerskap och ställer frågan om vem som äger det offentliga rummet. Catti Brandelius har ett förflutet som doasångerska i poporkestern Doktor Kosmos och arbetar halvtid som biträdande rektor på konstskolan Gerlesborgsskolan i Stockholm.

Marius Dybwad Brandrud, jurymedlem – Plats för mig!

Marius Dybwad Brandrud

Marius Dybwad Brandrud (kunde tyvärr inte delta)
Marius Dybwad Brandrud är filmare. Han bor och arbetar i Stockholm och har arbetat en hel del med kortfilm och medverkat i produktioner både med film och inom konstområdet. Hans första långfilm After you kom 2013 och har rönt stor uppskattning.

Eija Hetekivi Olsson

– Jag har bland annat skrivit romanen Ingenbarnsland, Norstedts förlag och novellen Los Angered, Myrios förlag. Båda handlar om starka barn- och unga bosatta i förorterna. Just nu skriver jag på min andra roman och träffar elever i olika skolor i östra Göteborg, låter dem göra sina modiga, ärliga och viktiga röster hörda. Det är hur skoj som helst!

Boken Ingenbarnsland har fått flera priser och utmärkelser: Stig Sjödin-priset 2012, nominerad till Augustpriset 2012, Wästswänska Teaterns stipendium, nominerad till Sveriges Radios romanpris 2013, Katapultpriset 2013, Adlerbertska konststipendium 2013, Robespierrepriset 2014.

Lamin Kivelä

– Som bildredaktör på Statens konstråd arbetar jag med allt från att utveckla bildarkivet till att hitta bra fotografer och diskutera med dem hur vi bäst dokumenterar konstkonstprojekt och händelser. Redaktörsrollen handlar ofta också om att hitta bilder för olika medier och sammanhang. Jag är utbildad journalist och har skrivit för bland annat tidningen Cap&Design och arbetat på dagstidning som grafiker och med bildrepro. Jag har också läst IT- och kommunikationsvetenskap, vilket kommer väl till pass i min andra huvuddel av jobbet, som webbredaktör.

Foto: Annika Wik, Guowei Yang; Catti Brandelius, Åse Bengtsson; Marius Dybwad Brandrud, Claes Ljungberg; Eija Hetekivi Olsson, Jerker Andersson; Lamin Kivelä, selfie.