Jätteboll genom skogen avslutar konstprojektet Råby Planet

En stor boll rullas uppför en backe.
Bollen rullas upp mot ”The Shrine”, den permanenta delen av Råby Planet Festival.

Den 8 september rullade engagerade Råbybor en 5 meter hög boll genom skogen utanför Västerås. Detta var kulmen på ett konstprojekt som pågått i två år med dem som bor i stadsdelen och den tyska konstnären Michael Beutler.

– Det är en kul idé att man byggt ett konstverk som mynnar ut i en föreställning och ett evenemang, säger Deborah Henriksson, som bor vid skogen och promenerar här flera gånger i veckan.

Det var underbart att se att allt fungerade och att allt jobb vi lagt ner syns.

I dag var hon en av de drygt 200 besökarna som deltog på festivalen i Råbyskogen. Många av besökarna var boende i området, men här fanns också curatorer från Venedig och konsthögskoleelever som var nyfikna på detta unika projekt. Skulle bollen, eller snarare ballongen, hålla då den rullades över stock och sten runt en kilometer lång bana i skogen?
Konstnären gjorde det hela mer spännande då han berättade för publiken att ballongen var väldigt skör, och att vad som helst kunde hända. En av dem som hjälpt till i arbetet med att ta fram ballongen och banan är Wilma Byarey, 13 år:
– Det var underbart att se att allt fungerade och att allt jobb vi lagt ner syns. Kolla på folks ansikten, det är härligt att se alla jättestora leenden. För min familj har det varit underbart. Och för alla jag känner har det betytt jättemycket.

Det ovanliga med detta projekt är att det bygger på att genom konsten skapa en gemenskap som förhoppningsvis blir kvar då konstnären lämnar platsen. Under två års tid har konstnären Michael Beutler regelbundet besökt Råby och dragit igång olika byggprojekt. Däremellan har personer på plats dragit ett stort lass. En av dem är Diana Kambugu som engagerat barn och vuxna i området tidigare med bland annat ett kulturcafé.
– Konstnären Michael var intresserad av hur vi hade jobbat och det var hans idé att bollen skulle aktivera människor från olika kulturer i Råby. Och han ville gärna ha mig med. Men det är ju folket här som är stjärnor.

När konstnären besökte Råby första gången blev han nyfiken på lektältet Ballongen som flyttades dit från Moderna museet 1968. Det är ett konstverk av Palle Nielsen som köptes in av Råbybon Irma Sohlman. Den inspirerade Michael att bygga ett lekfullt verk och i stort sett vända ballongen ut och in och göra en så stor boll att man är tvungen att samarbeta för att leka med den. Det byggdes en verkstad i området som fungerade både som byggarbetsplats och som mötesplats. Och Diana fick uppdrag av Konstfrämjandet i Västmanland att jobba med projektet. Folk på plats har involverat sig frivilligt. Under sommaren har det varit full aktivitet.
– Vi har gjort t-shirts tryck med bollen på som Michael hade tagit fram, vi har testkört i skogen med små bollar för att få veta om det skulle fungera och vi har byggt den stora ballongen målat, dansat och ätit mat, säger Diana.
Här har också föreningar träffats, bland annat syföreningen Nål och tråd.

Nu har vi skapat något nytt tack vare Michael och bollen. Vi kommer att stanna här.

Wilmas mamma Huda Shakreet står bakom borden på festivalen och delar ut god mat, hon kör saker och är högst delaktig. Hon ingår i flera kvinnogrupper i området. Både hon och Daniel Ibrahim som byggt origamifigurer med barnen är övertygade om att denna gemenskap fortsätter fast konstprojektet är slut.
– Livet kom tillbaka till Råby, säger Daniel Ibramhim som byggt pappersfigurer tillsammans med barnen. Barnen fick någonting att göra efter skolan. Den gamla samlingsplatsen knytpunkten brann 2017 och då blev det inte kul. Nu har vi skapat något nytt tack vare Michael och bollen. Vi kommer att stanna här.

 

Fakta Råby Planet

Projektet är framtaget av den tyska konstnären Michael Beutler. Det togs fram i ett samarbete mellan Konstfrämjandet Västmanland, Västerås konstmuseum, Västerås stad, Statens Konstråd och det kommunala bostadsbolaget Mimer. Satsningen är en del av Statens Konstråds regeringsuppdrag Konst händer.

I konstprojektet ingår också en permanent del, The Shrine, som kommer att finnas kvar som en påminnelse om den aktivitet som har varit i Råby under projektets gång. Här ska bollen förvaras för att eventuellt kunna användas i framtiden.