Petra Westermark

In front of the TV

Vid en genomgång av textilkonsten som ingår i Konstrådets samling dök Petra Westermarks In front of the TV plötsligt upp på lagret. Bland mängden av vävda väggbonader i ull, landskapsmotiv och trasmattor stack Westermarks socialrealistiska textiltryck ut, en ovanlig gestaltning som ingen riktigt kunde släppa.

Samtidigt kändes bilden tidstypisk, signerad 1977 och inköpt av Statens Konstråd 1982. Under en period dominerad av samhällskritik, politiskt uppvaknande, ifrågasättande av vardagens normer och konventioner. Med en vilja och syn på att konsten skulle skapa igenkännande och väcka engagemang, man ville skildra det vanliga livet. Inte minst så fanns det under 1970-talet ett återuppväckt intresse för textil och hantverk som konstform, det var ett sätt att skapa konst som låg närmre folket. Westermarks textiltryck skapar tydliga associationer till tidsperioden.

Nationalteatern sjunger i låten Barn av vår tid från 1978: ”… farsan sitter hemma framför TV:n, morsan sitter antagligen bredvid…” och visst känner vi igen oss i Westermarks bild från nästan samma tid? Det är hemtrevlig diskbänksrealism och nästan som att kliva in i ett 70-talshem med de klara färgerna, turkost, orange, gult och brunt. Mustaschen, glasögonen och det hennaröda håret. Den sköna lädersoffan att sjunka ner i.

Det socialrealistiska motivet är typiskt för Petra Westermarks tidiga produktion, men idag är hon kanske mer känd för sina skildringar av växtlighet, fåglar och natur. Inte desto mindre är det ett stycke tidsdokument ur Konstrådets samling.