Textilfärgning, modevisning och möten på Tjärna ängars Färgfesten

På lördagen anordnades Färgfesten, en stor offentlig workshop i stadsdelen Tjärna ängar i Borlänge. Nästa steg är nu att skissa fram det offentliga konstverk som ska placeras i området.

Färgfesten ägde rum i grönområdet mitt mellan flerbostadshusen, villaområdet, kolonilotterna och högskoleområdet på Tjärna ängar.

– En sån här dag kan vi testa den textila metoden utomhus. Vad som händer i mötet mellan människor och vad händer i relation till den här parken, säger Lina Sofia Lundin, konstnär i Konst händer-projektet vid Tjärna ängar.

Idén med färgfesten var att skapa en stor offentlig workshop med Lina Sofia Lundins textila färgningsmetod och samtidigt visa upp det arbete som gjorts sedan 2016.

För mig handlar hela det här projektet väldigt mycket om att bygga relationer

Det blev också en välbesökt träff. På långborden puttrade grytor med rödlök och krapprot och mellan tälten hängde gula och röda vimplar färgade av gurkmeja och granatäpple. Färgningstekniken är helt igenom växtbaserad och har varit central för hela projektet. Samtidigt har ett av målen varit att skapa samtal och möten kring ett konstnärligt hantverk.

– För mig handlar hela det här projektet väldigt mycket om att bygga relationer, vara på plats, prata om konst, och att närma sig ett material, säger Lina Sofia Lundin.

Projektet startade som en del av Statens konstråds uppdrag Konst händer och sedan förra året fram till september 2017 har boende bjudits in till de konstnärliga träffarna.

– Vi möter en massa starka, engagerade och stolta människor i de här miljonprogramsområdena. Den energin ska man förstå och jobba utifrån, säger Inger Höjer Aspemyr, Statens konstråds projektledare på Tjärna ängar.

Konst händer-projektet och färgningen med växter och kryddor har öppnat upp för samtal – mellan grupper av kvinnor, ungdomar, barn och äldre – om betydelsen av färg och tyg inom konstnärligt skapande, men också om ekologi, hållbarhet och livet i stort.

– Alla har sin speciella erfarenhet och de här samtalen vidgar begreppet konst och vad konst kan betyda. Det leder snabbt till frågor om hur samhället kan se ut och hur vi kan leva på ett ekologiskt hållbart sätt? Lina Sofia Lundins expertkunskap har varit ovärderlig men deltagarnas kunskap är lika viktig, säger Inger Höjer Aspemyr.

Rödlöksskal blir grönt och krapprot blir rött

En av deltagarna är Majvold Rössberg, som bor i ett äldreanpassat bostadshus på Tjärna ängar. Hon har Färgfesten till ära klätt upp sig med plagg som hon själv färgat:

– Det är ett hantverk… och är väldigt spännande att se hur det blir, rödlöksskal blir grönt och krapprot blir rött, lägger du en järnpinne i så suger färgen åt sig hårdare, och du kan du linda med ståltråd för att göra mönster.

För tillfället finns inga inplanerade workshops, vilket är synd, anser Majvold Rössberg som har idéer på hur verksamheten skulle kunna utvecklas vidare:

– Träffar kan hållas på äldreboendet jag bor på. Det är ju ganska lätt att sitta och rulla och doppa i en gryta för gamla som är dåliga, även för de som har demens. Och så kommer det fram fina färger.

Många av projektets deltagare hade följt Majvold Rössbergs exempel och bar färgade sjalar, kaftaner och klänningar. Det hölls också en klädvisning på scenen. Fartun Nuur var en av de som höll i presentationen av plaggen:

– Jag tycker det är viktigt att visa att det sker bra saker här, inte bara oroligheter, en bild som media ofta målar upp. Men självklart handlar det mycket om den konstnärliga biten, det här med färgningen, det är häftigt… så jag slår två flugor i en smäll kan man säga.

Vi vill öppna upp för andra hantverkstraditioner

Flera andra konstnärer, verksamma i Dalarna, har också de anslutit till konstprojektet. En av de som varit med från start är Malin Östberg. Under förberedelserna till Färgfesten byggde hon upp två stora kuber av träreglar där ett gulfärgat tyg spändes upp som en målarduk. 

– Den som vill kan färga det här tyget med hennafärg. Vi vill öppna upp för andra hantverkstraditioner och andra sätt att skapa textilkonst, säger Malin Östberg.

Thamer Alzaidi och Samer Alshallal var också med under förberedelserna. Thamer Alzaidi, som är konstnär, sökte sig till projektet på grund av de konstnärliga mötena och för att utforska ett nytt sätt att jobba med färg:

– Vi träffas olika människor med olika bakgrund. Det är intressant att se vad andra har för syn på färg och hantverk, också intressant att utforska det här med naturens färg, det är ”snällt” mot naturen.

För Samer Alshallal blir Färgfesten den första workshopen. Han jobbar med film och tänker att workshopen blir ett sätt att lära sig mer om samhället och den svenska konstnärliga traditionen:

Ett bra sätt att komma in i konstvärlden som är ganska stängd

– Det är ett bra sätt att komma in i konstvärlden som är ganska stängd i Sverige. Och genom att delta i det här lär jag mig mer om konstlivet i Dalarna.

En central part i konstprojektet har varit Tjärnkraft, den föreningssammanslutning som nästan alla små föreningar och rörelser på Tjärna ängar verkar inom.

Under hösten ska Lina Sofia Lundin ta fram ett förslag på ett permanent konstverk för placering i den stadsdelspark som ska byggas i grönområdet. Ett verk som ska knyta samman Borlänges tradition av textilt hantverk med den kompetens som nyinflyttade tagit med sig till staden och Tjärna ängar på senare tid. En viktig fråga, anser projektledare Inger Höjer Aspemyr:

– Färgningen som hantverk, som i stor utsträckning har gjorts av kvinnor i det privata många gånger, ska inte slarvas med och negligeras till ett ”kvinnogöra”, det ska lyftas och det är det som händer nu på Tjärna ängar.

Under september och oktober månad ska Lina Sofia Lundin ta fram skissförslag.

Förhoppningen är att det här permanenta konstverket på något sätt blir frukten av det vi gjort tillsammans och alla de möten som uppstått det här månaderna, säger Lina Sofia Lundin.

> Konst händer i hela Sverige, läs mer här

Konst händer

Tjärna ängar är en del av regeringssatsningen konst händer

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.