Fastighetsbolaget BodenBo valde Konst händer

Johan Johansson är VD på kommunala bostadsbolaget Bodenbo. De samproducerar konstprojektet lägenheten i ”Gula huset” på Prästholmen tillsammans med Statens konstråd och Havremagasinet. Vi ställde några frågor till honom om deras medverkan i Konst händer.

Varför tycker du att Boden lämpar sig för ett konstprojekt?

– Därför att Boden har genomgått en enorm förändring. När jag var liten var det ett skyddsområde och besökare behövde tillstånd av polisen för att få komma på besök. Sedan tog Kalla kriget slut, försvarsmakten började avveckla sig och vi fick ett bostadsöverskott. I dag har vi istället en stark inflyttning av människor från utlandet. Bodens förändring; från stängd till öppen stad, har gjort att det finns ett utrymme för att skapa något nytt.

Vad är värdet att jobba med just konst?

– Konst kan attrahera och stöta ifrån, skapa diskussion och väcka känslor. Allt det är naturligtvis bra. Men det jag såg som mest värdefullt var att de boendes delaktighet eftersöktes så tydligt av Konst händer. Kraften kommer ju underifrån och vi måste ta vara på engagemanget om vi ska göra något beständigt, något som människor kan vara stolta över. Det ska inte vara ett projekt med ett slutdatum, det ska leva vidare över tid.

Vad vill du se konsten förändra här?

– I det gula huset på Prästholmen hyr vi ut alla lägenheter till migrationsverket. Där bor de i snitt två personer i varje rum; i en tvåa bor fyra personer och i en trea bor sex personer och så vidare. Prästholmen är inte heller det mest populära området och har ganska låg status i kommunen. Samtidigt är det oerhört vackert och fint beläget vid Buddbyträsket och Bodensjöarna och vi vill med konsten förändra områdets karaktär till det bättre, det är därför vi har engagerat oss i Konst händer.

Hur har det varit att jobba med en konstnär och arkitekt, i detta fall Sandi Hilal?

– Det har varit väldigt roligt. Sandi Hilal har på ett jättefint sätt intervjuat folk i det gula huset och runt om i stan för att ta reda på hur de upplevde sin resa hit. Det visade sig att många kände sig ganska väl omhändertagna, där nya som gamla bodensare bjöd in dem i sina hem. Men de kunde aldrig bjuda tillbaka för att de inte hade något vardagsrum. Och det är just vad konsten som vi är med och skapar här handlar om. Steg ett är att bygga ett vardagsrum i det gula huset, men vad som faktiskt kommer att ske där återstår att se.

> Läs mer om Konst händer i Boden

Konst händer

PRÄSTHOLMEN ÄR EN AV FEMTON PLATSER I REGERINGSSATSNINGEN KONST HÄNDER

Under tre år, 2016–2018, producerar Statens konstråd exempel på offentlig konst med fokus på miljonprogramsområden, inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum.